
Jyllin Kodilla sijaitseva Ravintola Sofia on aloittanut päivän lounaiden toimittamisen myös lähiseudun koteihin
ja työpaikoille. Kotilounas on oiva apu esim. kiireiseen perhearkeen tai ikäihmiselle, joka haluaa elämäänsä hemmottelua tai esimerkiksi ei pysty enää heikentyneen toimintakykynsä vuoksi valmistamaan itselleen ruokaa. Kotilounas koostuu monipuolisista päivän buffetpöydän antimista – keitosta tai salaatista, liha- tai kalapääruoasta, lämpimästä kasvislisukkeesta sekä jälkiruoasta.
Ester ja Matti Aronen ovat olleet Ravintola Sofian tyytyväisiä kotilounasasiakkaita elokuusta 2018 lähtien. Heidän mukaansa kolmesti viikossa heille toimitettava kotilounas on päivän kohokohta, jota odottaa mielellään. Ruoka on Arosten mukaan erittäin hyvää ja annokset riittoisia. ”Kotilounas vaikuttaa positiivisesti myös yksinäisyyden ehkäisyyn, sillä kotilounaan tuojan kanssa vaihdetaan aina kuulumiset puolin ja toisin”, Matti Aronen kuvailee. Joillekuille kotilounasasiakkaista lounaan tuojan tapaaminen saattaa olla päivän ainoa sosiaalinen kontakti.
Ikäihmisten ruokailussa tärkeintä on ruoan tuoma mielihyvä, virkistys, toimintakyvyn ylläpitäminen ja elämänlaadun kohentaminen. ”Yhdistämällä terveellisen ruokavalion säännölliseen ateriarytmiin, voidaan parhaiten taata mahdollisimman hyvä vireystila koko päiväksi”, kertoo ravitsemuspäällikkö Marita Rajasalo Ravintola Sofiasta. Virheravitsemusriski kasvaa, kun syödään väärin - liikaa rasvaa, sokeria, suolaa ja valkoista viljaa. Näin saadaan runsaasti energiaa, mutta vain vähän välttämättömiä ravintoaineita. Myös esimerkiksi proteiinin puute aiheuttaa lihaskunnon ja toimintakyvyn heikentymistä.
Rajasalo korostaa etenkin ikäihmisten täysipainoisen ja monipuolisen ruokavalion tärkeyttä, sillä hyvällä ravitsemuksella varmistetaan riittävä tärkeiden suoja- ja energiaravintoaineiden saanti. Muutenkin ruokailuhetkeen kannattaa panostaa nauttien ateria viihtyisässä ympäristössä, mahdollisuuksien mukaan seurassa kiireettömästi ruokaillen.